Inducție versus gaz: tot ce nu știai despre plitele din casă și de ce contează

de: Ozana Mazilu
17 06. 2021

Indiferent dacă îți place să gătești sau, pur și simplu, o faci de nevoie, trebuie să fii conștient de cum funcționează aragazele clasice sau plitele electrice, în comparație cu cuptoarele cu inducție.

În loc să se bazeze pe flăcări, aceste game de înaltă tehnologie, aragazele cu inducție, folosesc electromagnetismul pentru a încălzi direct fundul tigăilor. Plita electrica cu inducție, deși nu este atât de des întâlnită în bucătării, a câștigat recent din ce în ce mai mult teren în domeniul produselor pentru gătit. Acest fapt se datorează modului ingenios de a prepara mâncarea și a puterii mari de încălzire de care dispun. Primele modele au început să fie comercializate în anii 70, deși patentul pentru inducție datează de la începutul secolului XX.

Tu știi cât poluezi când gătești ceva la aragazul clasic? Eliberezi dioxid de azot, monoxid de carbon și formaldehidă în bucătăria ta de fiecare dată când dai drumul la aragaz. Spre deosebire de cuptoarele pe gaz care se bazează pe flăcările expuse sau cele convenționale electrice, plitele cu inducție trimit curenți electromagnetici direct pe fundul oalelor și tigăilor – încălzesc ustensilele de gătit și a conținutului lor într-o clipită, dar nu a aragazului cu totul sau a aerului din bucătărie. Rezultatul este o plită mai sigură, care eliberează mai puțini poluanți, consumă mai puțină energie și permite mâncării să atingă temperaturi mai ridicate, mai repede decât vechiul aragaz. De asemenea, sunt mult mai sigure, datorită faptului că nu mai există gaz, ca la cuptorul clasic.

Plitele cu inducție, mai bune pentru sănătate și mediu

Prima gamă de inducție a fost lansată de Westinghouse Electric Corporation în 1971, dar tehnologia nu a prins la oameni, decât abia acum câțiva ani, odată cu lansarea unor modele noi mult mai accesibile, de înaltă tehnologie. Acum, vânzările cresc: spre exemplu, livrările pentru plite cu inducție în SUA au crescut cu 30% de la an la an în 2020, comparativ cu creșterea de 3% în general.

„Cred că există o conștientizare tot mai mare că, după un an de pandemie, acasă este locul în care se află sănătatea”, a spus Gene Myers, CEO-ul companiei de construcții de design Thrive Home Builders, căruia îi place că inducția, spre deosebire de gaz, nu eliberează dioxid de azot și aproape deloc particule ultrafine în aer.

Aragazele cu inducție pot încălzi un litru de apă în o sută de secunde, comparativ cu opt până la zece minute pentru aragazele cu gaz și cele electrice. „Pierzi mult mai puțină căldură”, a spus Brett Singer, om de știință de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley. „Aproape toată căldura intră în oală, care este transferată mult mai eficient către mâncarea propriu-zisă”.

Plita cu inducție funcționează prin transmiterea de unde electromagnetice direct asupra vasului, fabricat dintr-un material feros, care astfel se încălzește rapid, pentru prepararea ușoară a mâncărurilor. Este cea mai puternică metodă de încălzire, fiind de asemenea instantă. Până la apariția plitelor cu inducție, gazul era considerat ca fiind cea mai viabilă opțiune de către bucătarii profesioniști, dar o serie de avantaje incontestabile au pus inducția electromagnetică în topul preferințelor.

Printre avantaje plitei cu inducție, putem enumera că nu se pierde căldura – în cazul plitelor cu inducție, transferul de căldură se face direct de la sursa electromagnetică la materialul feros din care este făcut vasul. În cazul cuptoarelor cu gaz sau a altor tipuri de cuptoare electrice, energia este întâi transformată în căldură, care apoi este direcționată înspre vas. Astfel, o mare parte din temperatură (până la 60%) se pierde înainte de a fi folosită, față de plitele cu inducție, care folosesc mai mult din 84% din energie pentru a găti. Astfel, bucătăria se încălzește mai puțin, iar consumul de energie electrică este redus.

Inducția poate ajuta la ameliorarea încălzirii globale

Un alt avantaj ar fi siguranța în utilizare. Suprafața plitei nu se încălzește, fiind sigură pentru atingere chiar și în timpul funcționării. În cazul în care pui mâna pe unul dintre elementele de gătit, acesta nu va frige, chiar dacă porți un inel din material feros. Apoi, un alt plus ar fi și că se instalează ușor. Plita incorporabilă cu inducție este foarte subțire și se poate instala direct în blaturile deschise (care nu au un corp de bucătărie sau un cuptor dedesubt). Acest avantaj le face fiabile accesului pentru persoanele cu dizabilități.

De asemenea, se curăță ușor – suprafața de sticlă a plitei beneficiază de o întreținere minimă. Aceasta se curăță foarte ușor, cu ajutorul unei cârpe sau a unei lavete umede. Din aproape toate punctele de vedere, inducția este mai rapidă, mai sigură, mai curată și mai eficientă decât metoda cu gaz sau cea electrică.

În ceea ce privește diferența de gust a mâncării – cea făcută la aragazul cu gaz versus plita cu inducție, părerile sunt împărțite. Deși părerile nu sunt unanime, nu există în teorie nicio diferență de gust între diversele măncăruri preparate. Singurul mod în care focul poate influența gustul mâncărurilor este în cazul unui grătar alimentat de lemne, caz în care fumul aduce acea aromă inconfundabilă. Este adevărat, totuți, că plita cu inducție nu are același aport în arderea la foc deschis a anumitor legume, precum ardeii grași, vinetele sau porumbul.

„Este o reacție instantanee în vasele de gătit”, spune Robert McKechnie, manager de dezvoltare de produse la Electrolux. „Cu cuptoarele obișnuite nu obții asta”.

Unele țări au mers chiar mai departe și vor să interzică aragazele clasice. Astfel, cuptoarele cu gaz ar putea fi interzise din 2025 în fiecare gospodărie britanică. Cuptoarele cu hidrogen sau electrice, precum și plitele cu inducție, sunt oferite ca alternative la aragazele tradiționale pe gaz. Așadar, se elaborează planuri drastice pentru a aborda criza climatică care ar putea avea un impact major asupra a milioane de gospodării din Scoția și din restul Regatului Unit, conform Dailyrecord. Într-un efort de a ajuta lumea să-și atingă obiectivul de emisii zero, oamenii din UK sunt avertizați că cuptoarele cu gaz ar putea fi interzise din 2025, în toate gospodăriile.

Măsura este doar una dintre cele patru sute anunțate pentru a combate încălzirea globală, inclusiv interzicerea vânzării de mașini pe benzină și diesel cu poluare ridicată până în 2030. Când gătești cu gaz, eliberezi emisii de carbon în mediu – un factor care contribuie la actuala problemă climatică globală.